DOSTĘPNOŚĆ

RODO

,,Dzień Zdrowego Odżywiania” oraz ,,Dzień Życzliwości i Pozdrowień”.

21 listopada w naszej szkole obchodziliśmy ,,Dzień Zdrowego Odżywiania” oraz ,,Dzień Życzliwości i Pozdrowień”. W tym dniu wszyscy uczniowie uczestniczyli w spotkaniu dotyczącym zdrowego odżywiania, które poprowadziła zaproszona do szkoły specjalistka, pani Joanna Piotrowska – dyplomowany dietetyk kliniczny i psychodietetyk. 

Klasy I – IV wysłuchały ciekawych informacji na temat prawidłowych nawyków żywieniowych i zdrowia płynącego z częstego spożywania warzyw i owoców. Prelekcja była bardzo ciekawa, gdyż miała charakter warsztatów, w których dzieci chętnie i aktywnie uczestniczyły. Uczniowie wysłuchali ciekawostek na temat pomarańczy, awokado, jabłka i ziemniaka a następnie musieli wskazywać na mapie kraje skąd one pochodzą oraz wypowiadały się na temat ich walorów smakowych i odżywczych. Pani dietetyk zwracała dzieciom uwagę na całościowo pojmowany zdrowy styl życia: zdrowe odżywianie, aktywność ruchową, higienę osobistą, odpoczynek i dobre relacje międzyludzkie. W klasach V – VIII podczas spotkania z panią dietetyk uczniowie dowiedzieli się, jak duże znaczenie ma picie wody oraz jakie szkody w organizmie wyrządza nadmierne spożycie cukru. Uczniowie zastanawiali się ,,Co piją w ciągu dnia?” i uczyli się jak czytać etykiety na produktach. Warsztaty z dietetykiem były nie tylko świetną zabawą dla dzieci, ale przede wszystkim inspiracją do tego, po jakie napoje sięgać każdego dnia, by zachować dobrą formę i zdrowie teraz, jak i w latach późniejszych. Zajęcia z panią dietetyk były doskonałym wstępem do działań kulinarnych uczniów. W klasach I-III przebiegały one pod hasłem ,,Dzień Zdrowej Kanapki”. Dzieci pod okiem nauczycieli przygotowywały smaczne, zdrowe, pożywne i estetyczne drugie śniadanie, które spożyły w czasie przerwy śniadaniowej.

W klasach IV – VIII lansowaliśmy modę na oryginalne drugie śniadanie. Wartościowe produkty bogate w składniki odżywcze, często przegrywają z niezdrowymi przekąskami i słodyczami, które zadomowiły się w diecie dzieci i młodzieży. W trakcie warsztatów kulinarnych
,,II śniadanie może być naprawdę zdrowe i trendy” 
chcieliśmy pokazać, że II śniadanie nie musi być nudne, a wręcz kolorowe i atrakcyjne dla dziecka. Wszystkie działania w tym dniu przebiegały w miłej i serdecznej atmosferze ,,Dnia Życzliwości”. Klasa I obejrzała prezentację dotyczącą Dnia Życzliwości i Pozdrowień. Dzieci wykonały emotikonki z uśmiechami, składały sobie życzenia oraz przypomniały sobie jak ważne jest używanie w codziennych relacjach prostych słów: proszę, przepraszam , dziękuję. Uczniowie klas I-III w tym wyjątkowym dniu chętnie się pozdrawiali, mówili sobie miłe słowa, bawili się w gry integracyjne takie jak: Powiedz mi coś miłego, Słoneczko życzliwości, Iskierka życzliwości, Wzajemna pomoc i inne. Na korytarzu szkolnym wykonano gazetkę tematyczną na której pojawił się łańcuch życzliwych dłoni z ciepłymi pozdrowieniami i przykładami życzliwych gestów. 

W klasach V-VIII Dzień Życzliwości i Pozdrowień przebiegał dość nietypowo, pod hasłem ,,Zdrowie jako wartość”. W tym dniu chcieliśmy zainspirować uczniów do okazania sobie odrobiny życzliwości i zwrócenia uwagi na swój styl życia, który ma niewątpliwy wpływ na ich zdrowie i rozwój. Tego dnia wychowawcy przekonywali uczniów, że w każdym z nich drzemią pokłady dobra a akcja ,,Gest życzliwości” miała na celu pokazać, że rozbudzanie u siebie życzliwości wobec innych ma moc uszczęśliwiania – nie tylko obdarowanego życzliwością, ale przede wszystkim tego, który ją okazuje. Mamy nadzieję, że udało nam się uświadomić uczniom, że II śniadanie, to ważna lekcja w planie ich dnia. Jeśli we wszystkich szkolnych plecakach na stałe zagoszczą kanapki z wędliną i kolorowymi warzywami, owoce w pudełkach, mleczne przekąski i soki to będzie to widoczny rezultat. Dobre nawyki żywieniowe, które uda się im przyswoić, będą owocować przez całe życie.



Skip to content